За какво говори силната миризма на урината?

Миризмата на прясна урина обикновено е доста неутрална, ако пиете достатъчно течности (обикновено около един и половина до два литра на ден) и изпразвате пикочния мехур на равни интервали. Но понякога дори прясната урина може да има силна миризма и за това може да има няколко причини.

Различните миризми на урината

В миналото урината се е използвала за диагностициране на заболявания и предоставяла признаци дали нещо в тялото не е наред. Днес, наред с цвета и симптомите, миризмата на урината може да помогне да се прецени дали човек е здрав или има заболяване. Миризмата може да бъде описана по много различни начини; например, че мирише на сладко или мирише на риба, амоняк или алкохол.

Какво причинява силна или странна миризма на урината?

Може да има различни причини, поради които урината мирише неприятно и по-наситено. По-долу са дадени някои примери за това, какво може да предизвика силна миризма на урината.

Храната и лекарствата могат да повлияят на миризмата на урината

Миризмата на урината е силно свързана с това какво ядем. Пикантната храна може да засили миризмата на урина, докато аспержите, кафето и чесънът например й придават по-характерна миризма. Лекарствата като пеницилина също могат да повлияят на мириса на урината. Това обаче е напълно безобидно. Миризмата на урината изчезва, когато въпросната храна или лекарство напусне тялото. 

Дехидратацията може да предизвика силна миризма на урина

Когато не пиете достатъчно вода, урината става по-концентрирана - това се отразява на нейния цвят и мирис. Ако урината е с тъмен цвят и със силна миризма, това може да означава дехидратация. 
Силно концентрираната урина, резултат от недостатъчен прием на течности, често мирише силно.  Когато урината е твърде концентрирана, тя също дразни лигавицата на пикочния мехур. Това може да предизвика симптоми на порив, които се характеризират с честа нужда за ходене до тоалетната. 
 
Състоянията, които могат да доведат до дехидратация, включват висока температура, бъбречни заболявания, диария или повръщане. Всеки може да се дехидратира, но някои хора са изложени на по-голям риск, напр. малки деца, възрастни хора или хора с хронично заболяване или моментно болни. Ако подозирате, че вие или друг човек е дехидратиран, важно е да предприемете мерки. Винаги се уверявайте, че вие ​​или тези, за които се грижите, получават достатъчно течности. 
 
Силно миришещата урина, която е тъмна и мътна, може да бъде объркана със симптоми на инфекция на пикочните пътища или така наречената Асимптоматична бактериурия (вижте по-долу).

Бактерии в урината

Наскоро учените откриха, че пикочните пътища имат собствена микрофлора. Това означава, че повечето хора имат малки количества бактерии в урината си. Това обаче е съвсем нормално и не причинява никакъв дискомфорт. В момента текат изследвания, за да се установи съставът на тази флора, дали е стабилен или не, и дали може да помогне за предотвратяване на инфекции, причинени от други нежелани бактерии.

Когато урината мирише, това може да означава инфекция на пикочните пътища

Понякога нежеланите бактерии могат да попаднат в пикочните пътища и да причинят инфекция – инфекция на пикочните пътища или цистит. Тя често се причинява от бактерията Escherichia coli, която се среща естествено в червата и която понякога навлиза в уретрата и тръгва нагоре по пикочните пътища. При жените инфекцията на пикочните пътища или пикочния мехур се среща по-често, тъй като уретрата е по-къса и по-близо до ануса. Освен бактериите, вируси или гъбички също могат да предизвикат инфекция. Попадналите бактерии се чувстват прекрасно в урината, размножават се бързо и причиняват инфекция, което може да доведе до неприятна миризма. 
 
Симптомите на инфекция на пикочните пътища или цистит могат да включват:
 
  • болка или усещане за парене при уриниране
  • повишена честота и пориви за уриниране
  • следи от кръв в урината
  • тъмна, мътна или силно миришеща урина

Миризма на урина, причинена от асимптоматична бактериурия

Възможно е също така голям брой бактерии да населят пикочните пътища. Бактериите обикновено са различни видове и не са особено вредни. Това означава, че те могат да присъстват, без да причиняват проблеми, освен че правят миризмата на урината неприятна. Това състояние е известно като асимптоматична бактериурия (ASB) или „приятелски“ бактерии. Тези бактерии се срещат по-често при възрастни хора, при жени и при хора с диабет или с катетри. Това състояние обикновено не се лекува с антибиотици. Причината е, че ако балансът на флората се промени, лечението с антибиотици може да позволи на други бактерии, които са по-трудни за справяне, да се развият. 

Диабет и миризмата на урината

При хората с диабет и с твърде високо ниво на кръвната захар, бъбреците изхвърлят излишната захар чрез урината. Това придава на урината сладникав мирис. Други симптоми на висока кръвна захар са силно чувство на жажда и често уриниране. Ако имате симптоми на висока кръвна захар, трябва да се свържете с вашия лекар.

Силна миризма на урината: Кога да посетите лекар

Ако урината мирише лошо, това не означава непременно, че нещо не е наред. Ако обаче миризмата на урината се задържи дълго време и не може да бъде свързана с определени храни или лекарства, и се притеснявате от симптомите, причината трябва да се проучи. Ако цветът на урината е променен, ако има болка при уриниране или дори кръв в урината, тогава е необходима по-задълбочена диагноза. Ако имате притеснения, трябва да се свържете с лекаря си.
 
Ако има неприятна миризма от областта на гениталиите, това може, например, да се дължи на бактериален дисбаланс. Причините за това могат да бъдат прекомерна хигиена, лечение с антибиотици или използване на твърди сапуни.
 
Здравата кожа е по-устойчива на инфекции. Затова е важно областта на гениталиите да бъде чиста и здрава, за да поддържа или подобрява способността на кожата да се предпазва от инфекции. За да избегнете неприятните миризми, трябва не само да мислите как да избегнете инфекция на пикочните пътища, но и да си изградите добър режим за грижа за кожата, например използване на продукти, специално създадени за интимна грижа, които поддържат кожата в добро състояние. 
 
За да намалите риска от инфекция, е важно да:
 
  • Бъдете особено внимателни, ако има предишна анамнеза за инфекция на пикочните пътища или ако сте предупредени от лекаря си, че сте изложени на риск.
  • Пийте достатъчно течности, за да бъдете добре хидратирани 
  • Опитайте се да избягвате продължителното излагане на кожата на урина (т.е. мокри продукти за инконтиненция, съдържащи много урина)
  • Използвайте продукти от материали, които поддържат кожата суха (например чрез отвеждане на урината към центъра на продукта, за да бъде далеч от кожата).
  • Използвайте тоалетни процедури, които улесняват пълното изпразване на пикочния мехур и червата, тъй като остатъчната урина може да крие риск от инфекция на пикочните пътища. 
  • Избърсвайте отпред назад след ходене по голяма нужда, за да избегнете пренасянето на чревни бактерии към пикочните пътища.
  • Веднага премахнете продуктите, замърсени с изпражнения – отпред назад. 
  • Избягвайте да ползвате твърд сапун за по-чувствителните зони около гениталиите, тъй като това може да предизвика дисбаланс и дразнене. Винаги избирайте продукти за грижа и почистване на кожата с ниско pH (pH 4,0—6,0). Това е от особено значение за възрастна и чувствителна кожа. 
  • Използвайте крем за измиване TENA или ръкавици за мокро измиване за почистване на нежна кожа, и бариерен крем TENA за допълнителна защита на кожата. 
  • Подсушете кожата внимателно след почистване и преди да поставите нов продукт за инконтиненция, тъй като бактериите се развиват по-добре във влажни зони. Изложете я на въздух, ако е възможно.

Миризмата на урината може да даде важна информация

Да обобщим: Когато миризмата на урината се промени, това може да бъде важен показател за много неща. Причината може да бъде безобидна, като например голяма порция аспержи за обяд. Но може да е и дехидратация или инфекция, която придава на урината необичайна миризма. Чувствителният нос, и набитото око за други симптоми, могат да дадат ценни насоки – и ако е необходимо, да се стигне до медицинска диагноза. Съществуват и много полезни продукти за инконтиненция TENA, които спомагат за поддържане на кожата суха и за предотвратяване на миризмата на урина, както и почистващи продукти TENA за почистване, овлажняване и защита на чувствителната кожа в перинеалната област. 

Редактирано от Йозефин Грандин, регионална медицинска сестра, уротерапевт, 2019-10-15

<< Обратно към статиите