Инфекция на пикочните пътища и инконтиненция

Знаете ли, че ако имате слабост на пикочния мехур, сте изложени също на по-голям риск от инфекции на пикочните пътища (ИПП)? За това има много различни причини и симптомите на уринарна инфекция са най-различни (болка в пикочния мехур, болка при уриниране и проблеми с пикочния мехур могат да бъдат показателни). Добрата новина е, че лечението на инфекциите на пикочния мехур в повечето случаи е лесно достъпно.  

Какво представлява инфекцията на пикочните пътища?

Инфекции на пикочните пътища могат да се появят, когато вредни бактерии нахлуят в тях. Обикновено инфекцията се причинява от нашите собствени бактерии, които попадат на места, където са нежелани. Най-често срещаната от тези бактерии е Е. Coli, която обичайно живее в червата и понякога може да нахлуе в пикочните пътища, които са близо до ректалната област. Но редица други бактерии също могат да имат вина.
 
Кои са най-честите симптоми на инфекция на пикочните пътища?
 
 • Болка или усещане за парене при уриниране 
 • Често уриниране и постоянен порив за уриниране 
 • Малки количества урина всеки път 
 • Следи от кръв в урината 
 • Тъмна, мътна или силно миришеща урина 
 • Усещане за студ, но обикновено без температура 
 • Внезапна инконтиненция на урина 

Каква е разликата между инфекциите на долните и на горните пикочни пътища?

Най-често срещаният тип инфекции се развива в долните пикочни пътища, инфектира уретрата и пикочния мехур. Ако не се лекуват, силно вирулентните щамове могат да се разпространят по-нататък до уретерите и бъбреците, в горните пикочни пътища. Симптомите на инфекция на горните пикочни пътища са значително по-сериозни и могат да включват болки в гърба, гадене и треска. Такава бъбречна инфекция е сериозна и е възможно да увреди бъбреците или дори да причини бъбречна недостатъчност. Ако не се лекува, може да се стигне дори до уросепсис, състояние, при което инфекцията навлиза в кръвния поток. Това състояние изисква интензивни грижи.

Симптомите винаги едни и същи ли са?

Някои възрастни хора с нисък имунен отговор или страдащи от захарен диабет могат да имат много неясни и на пръв поглед несвързани симптоми. Те могат да включват обща слабост, объркване, гадене, замаяност, внезапна инконтиненция или изостряне на инконтиненцията. Важно е да се знае какво е нормално в тези случаи, за да може правилно да се идентифицират промените в тяхното състояние с цел бърза диагностика и лечение.

Състояния, с които може да се объркат инфекциите на пикочните пътища

Асимптоматичната бактериурия (наричана още „приятелски“ бактерии) в пикочните пътища е безобидно състояние, което не трябва да се лекува с антибиотици. Тези бактерии няма да предизвикат никакви симптоми, освен миризма на урината при някои хора. Това означава, че положителен резултат от изследване (нитрити и/или левкоцити) не доказва, че има протичаща инфекция на пикочните пътища, ако няма други симптоми. 
 
Дехидратацията също може да причини потъмняване, размътване и миризма на урината. Затова се хидратирайте правилно.

Кой е застрашен?

Инфекциите на пикочните пътища могат да засегнат всеки човек на всяка възраст, но определени групи са изложени на по-голям риск.
 
Основната причина жените да са по-податливи на инфекции на пикочните пътища е свързана с женската анатомия. Като начало, уретрата е по-къса, отколкото при мъжа и се намира близо до ануса, което означава, че бактериите могат по-лесно да нахлуят в пикочните пътища. При жените нивата на естрогенните хормони също намаляват с възрастта. В резултат на това, стените на пикочните пътища могат да станат по-тънки и по-сухи. Защитната лигавица или мукоза също става по-малко киселинна, което намалява способността й да се бори с инфекции. Ето защо се препоръчва хормонално лечение с естроген за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.
 
Други примери за хора, изложени на риск от поява на инфекции на пикочните пътища, са възрастните хора, хората със захарен диабет, хората, които носят постоянен катетър, както и пациентите в лечебни заведения и домове за стари хора. 
 
Освен това, неспособността за правилно изпразване на пикочния мехур може да увеличи риска от инфекции на пикочните пътища, тъй като бактериите могат да се размножават в останалата урина. Причините за остатъчна урина включват запек, обструкция на изпразването, причинена от уголемена простата или пролапс, нараняване на гръбначния мозък и увреждане на нервите, което пречи на нормалната функция на пикочните пътища. 

Има ли връзка с инконтиненцията?

Уринарната инконтиненция може да засегне всеки на всяка възраст, но се среща по-често с напредване на възрастта и във връзка с други медицински състояния. Затова не е необичайно хората с уринарна инконтиненция да имат и допълнителни проблеми, които допринасят за по-висок риск от инфекции на пикочните пътища. Например невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур, намаляване на имунните защитни функции и хронични заболявания. Инконтиненцията на червата е друг фактор, който увеличава риска от инфекция.  

Как могат да се предотвратят инфекциите на пикочните пътища?

Най-важният метод за превенция е поддържането на гениталната област чиста, здрава и способна да се предпазва от инфекция. Също така можете да се избавите от бактериите, като се хидратирате. И накрая, опитайте се да изпразвате пикочния си мехур изцяло, тъй като бактериите могат да се размножават в останалата урина. 
 
Няколко полезни съвета за избягване на инфекции на пикочните пътища:
 
 • Спазвайте добра обща хигиена. 
 • Избърсвайте отпред назад, след ходене до тоалетната, за да избегнете пренасянето на чревни бактерии към пикочните пътища. 
 • Отстранявайте замърсените продукти за инконтиненция отпред назад. 
 • Не прекалявайте с миенето и не използвайте твърд сапун в областта на гениталиите, тъй като това може да предизвика дисбаланс и дразнене.
 • Използвайте крем за измиване TENA, за почистване, ако кожата е нежна, и бариерен крем TENA за допълнителна защита.
 • Подсушавайте кожата при смяна на хигиенните продукти, тъй като бактериите се развиват по-добре във влажни зони.
 • Хидратирайте се правилно. 
 • Ако имате проблеми с изпразването на пикочния мехур изцяло, не забравяйте да седнете правилно, като се наведете леко напред, а краката ви опират на пода или стъпалото. Можете също така да се изправите и да седнете няколко пъти, за да изпразните и последните капки.
 • Използвайте висококачествени дишащи продукти за инконтиненция TENA със суха повърхност.
 • Лечението с вагинален естроген често се препоръчва за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.