Разбиране на уринарната инконтиненция при възрастните

Разбиране на уринарната инконтиненция при възрастните

  • Какво е уринарна инконтиненция?
  • Видове, причини и симптоми

Уринарната инконтиненция е неволно и непреднамерено уриниране. Има няколко вида уринарна инконтиненция – 

  • Стресова уринарна инконтиненция
  • Поривна уринарна инконтиненция
  • Смесена уринарна инконтиненция
  • Уринарна инконтиненция поради препълване
  • Неврологично заболяване на пикочния мехур
  • Капене на урина след уриниране
  • Функционална уринарна инконтиненция

Да се опитвате да разберете какво е уринарната инконтиненция може да бъде объркващо. Определението за инконтиненция също може да заблуди. Има много видове и симптомите могат да бъдат подобни – да не говорим за терминологията, която също може да причини объркване. Всичко това може да предизвика негативни емоции у хората, засегнати от инконтиненция. По-долу ще намерите ясни описания на различните видове уринарна инконтиненция и инконтиненция на пикочния мехур, и техните симптоми и причини. Когато разберете какъв тип инконтиненция имате, ще знаете по-добре как да я овладеете и лекувате. 

Определение за инконтиненция

Обикновено като уринарна инконтиненция или инконтиненция на пикочния мехур се определя всяко неволно изпускане на урина. Има няколко различни типа и те включват стресова уринарна инконтиненция, смесена уринарна инконтиненция, поривна уринарна инконтиненция и други свързани състояния на инконтиненция на пикочния мехур. Различните видове инконтиненция имат различни симптоми. Ако се съмнявате или имате въпроси, които бихте искали да зададете, препоръчваме ви да се консултирате с лекар. Той може да постави задълбочена диагноза, започвайки с това да разбере повече за вашите симптоми, като например колко често се появяват, колко изтичане на урина има и кога и в какви ситуации се случва. Освен това той трябва да прецени как инконтиненцията влияе на личната хигиена и качеството на живот, както и да обсъди какви стъпки вече са предприети за предотвратяване на изпускането на урина и каква помощ е необходима за бъдещото овладяване на проблема. Трябва да се консултирате с медицински специалист, ако имате опасения относно инконтиненция, инконтиненция на пикочния мехур или друга форма на изпускане на урина. Можете също така да разберете повече за това какво причинява инконтиненция тук.

Различни видове инконтиненция при възрастни

Стресова уринарна инконтиненция 
Стресовата инконтиненция на урината е състояние, което ви кара да изпускате урината, когато извършвате някакво действие, например при кашляне, кихане или смях. Стресовата инконтиненцията на урина е най-често срещаният тип инконтиненция сред жените, но той е рядко срещан сред мъжете.
 
 
Поривна уринарна инконтиненция
Както подсказва името, поривната уринарна инконтиненция описва проблеми с инконтиненцията, свързани с внезапен позив за уриниране. Количеството изпускана урина варира от малки капчици до пълно изпразване на пикочния мехур. Поривната уринарна инконтиненция има различни причини. Те могат да включват уголемена простата, инфекция на пикочните пътища или просто прекалено голям прием на течности. Поради това голямо многообразие от потенциални причини се препоръчва поставяне на точна диагноза от медицински специалист. 
 
Смесена уринарна инконтиненция
Смесената уринарна инконтиненция е комбинация от стресова уринарна инконтиненция и поривна уринарна инконтиненция. С други думи, това означава, че можете да изпускате урина както поради спешност, така и когато извършвате дейности, както е посочено по-горе.
 
Уринарна инконтиненция поради препълване
Тя възниква, когато пикочният мехур не може да се изпразни напълно. Всеки път, когато засегнатият човек уринира, малко количество остава в пикочния мехур и поради това той постепенно се запълва с остатъчна урина. Най-честата причина за уринарна инконтиненция поради препълване е запушване на уретрата – например поради увеличена простата. Мускул на пикочния мехур, който не може да се свие, за да го изпразни, също може да бъде източникът на проблема, нещо, което може да бъде свързано например с диабетната невропатия. 
 
Неврологично заболяване на пикочния мехур
Тя се отнася за увреждане на мозъка, гръбначния мозък или нервите, водещо до инконтиненция, проблеми с пикочния мехур или уринирането. Неврологичното заболяване на пикочния мехур може да засегне пациенти, които страдат от увреждания, причинени от травма, инсулт, множествена склероза и паркинсон. 
 
Капене на урина след уриниране
Капенето на урина след уриниране е неволното изпускане на урина малко след посещение в тоалетната. Засегнатият човек често е излязъл от тоалетната, когато това се случва. Възниква поради урина, останала в уретрата. Проблемът е по-често срещан сред мъжете и понякога може да бъде избегнат чрез натискане напред на перинеума, за да се изведе останалата урина. Може да засегне и жени, които имат слаба мускулатура на уретрата.
 
Функционална уринарна инконтиненция
Това означава, че не можете да стигнете до тоалетната навреме поради някакво физическо увреждане, свързано с възраст, увреждане или среда на живот. Например когато не можете да свалите дрехите си достатъчно бързо или преместването от инвалидна количка до тоалетна не може да се извърши достатъчно бързо. Други причини включват нарушено зрение, понижена когнитивна функция или дори физически бариери в околната среда, като например тоалетната е твърде далеч, лошо осветен маршрут до тоалетната или ключ за лампа, който не се намира или достига лесно. 
 
Инконтиненцията или слабият пикочен мехур влияят ли отрицателно върху качеството ви на живот? Ако отговорът е „да“, препоръчваме ви да се консултирате с медицински специалист – междувременно тези статии могат да ви бъдат от помощ.