Какво представлява стресовата инконтиненция?

Стресовата инконтиненция или стресовата уринарна инконтиненция (СУИ) описва състояние, при което се отделя урина, когато се смеете, кихате, кашляте, изправяте се, повдигате тежък предмет или по време на други видове дейности, които изискват физически усилия. Това е най-честата форма на уринарна инконтиненция сред жените. Причините за стресова инконтиненция включват избор на начин на живот, медицински усложнения, бременност и затлъстяване. Стресовата инконтиненция може да има разрушителен ефект върху работата, социалния живот, връзките и сексуалния живот на засегнатите лица. 

Защо възниква стресова инконтиненция?

Стресовата уринарна инконтиненция възниква, когато важната опора за пикочните пътища и пикочния мехур не функционира правилно. Това състояние може да бъде причинено от слабост в сухожилията и мускулите на тазовото дъно или нарушена функция на мускулите на уретралния сфинктер. Това засяга подкрепата, която помага за осигуряване на нормалната функция на уриниране. 
 
Докато пикочният мехур се изпълва с урина, той се разширява. При напълно функционираща уретра клапните мускули остават затворени, докато това се случва. Това предотвратява появата на изтичане на урина, докато стигнем до банята и се облекчим. Въпреки това, тъй като тези мускули отслабват, всяка дейност, която упражнява сила върху мускулите на корема и таза, може да окаже натиск върху пикочния мехур, причинявайки неволно изпускане на урина. 

Какво кара мускулите на тазовото дъно да отслабват?

При жените най-честата причина за отслабване на мускулите на тазовото дъно и уринарния сфинктер е раждането. По време на раждането жените могат да получат увреждане на тъканите или нервите на тазовото си дъно. Стресовата инконтиненция, пряко свързана с това увреждане, може да се прояви скоро след раждането, но в някои случаи може да отнеме години. 
 
При мъжете най-често срещаният сценарий, който причинява стресова инконтиненция, е след простатектомия – частично отстраняване на простатната жлеза като част от лечението на увеличена простата или рак на простатата. 

Има ли други фактори, които могат да изострят стресовата инконтиненция?

Проучванията сочат, че стресовата инконтиненция може да се влоши поради някоя от следните причини 
  • Заболявания, които причиняват хронична кашлица или кихане
  • Затлъстяване 
  • Тютюнопушене
  • Неправене на упражнения за тазовото дъно
  • Вдигане на тежки предмети
  • Бременност
  • Повтарящо се повдигане на тежки предмети, което оказва допълнителен натиск върху мускулите на тазовото дъно

Стареене

Мускулите на тазовото дъно също така могат да отслабнат при жените в резултат на промени в мускулния тонус и структура след менопаузата. 

Хроничен запек

Хроничният запек, включващ дълги периоди, прекарани в седнало положение и усилия за изпразване на червата, оказва редовен, ненужен натиск върху мускулите на тазовото дъно, което може да доведе до стресова уринарна инконтиненция.

Има ли други физически усложнения?

Стресовата инконтиненция може също да причини странични физически ефекти, включително дразнене на кожата или обриви поради увеличен контакт между кожата и капки урина. В резултат на това става важно кожата да е суха, чиста, правилно овлажнена и защитена. За да ви помогне да постигнете това, TENA разработи гама от продукти за грижа за кожата, които помагат да се предотвратят проблемите с кожата и да се поддържа здравето на кожата.

Лечение на стресова инконтиненция

В някои случаи лекарите препоръчват програми за отслабване и упражнения на тазовото дъно. Те се използват за успешно лечение на стресова инконтиненция. Когато става дума за лечение на симптомите на стресова инконтиненция, като изпускане и капене на урина, TENA предлага широка гама от продукти, които се справят с тях дискретно и ефективно. Нашите подложки, гащи и други продукти за инконтиненция са предназначени да поддържат сухота и да предотвратяват неприятната миризма. Така можете да продължите да се наслаждавате на активен начин на живот, дори ако сте засегнати от стресова инконтиненция. 
 
За мъже, засегнати от стресова инконтиненция или стресова уринарна инконтиненция, нашата специално създадена гама предлага ефективни, дискретни решения.

Какво представляват упражненията за тазовото дъно – или упражненията на Кегел?

Упражненията за тазово дъно също могат да помогнат за облекчаване на симптомите на стресова инконтиненция.