Подмокряне и ноктурия при възрастни

Какво е подмокряне при възрастни и ноктурия?

Има два вида нощна инконтиненция. Подмокрянето или нощната енуреза е неволно уриниране, докато спите след възрастта, в която се очаква да останете сухи през нощта. Това не трябва да се бърка с ноктурия, което е често уриниране – с други думи, необходимостта да се събуждате един или повече пъти през нощта, за да уринирате.

Подмокряне при възрастни (нощната енуреза) и ноктурия

Честото уриниране през нощта, както и подмокрянето при възрастни, обикновено имат различни причини от подобните проблеми при децата. При възрастните подмокрянето е известно още като нощната енуреза. Причините могат да са различни – можете да научите повече за тях по-долу – но като цяло честото уриниране може да означава, че организмът произвежда повече урина поради промени в производството на някои хормони, проблеми с бъбреците, заболявания или като реакция на лекарства. Това може да доведе до нощна енуреза (подмокряне) или до необходимостта да ходите до тоалетната един или няколко пъти през нощта – състояние, известно като ноктурия. Трябва да се отбележи, че при възрастните хора е нормално да стават, за да уринират веднъж или два пъти на нощ.

Какво причинява подмокряне (нощна енуреза) и ноктурия при възрастни?

С течение на годините телата ни се променят. Една от тези промени е повишената необходимост за ходене до тоалетната, за да уринирате. Така че, ако сте на етап от живота, в който ви се налага да ходите до тоалетната един-два пъти през нощта, това е нормално. За това има няколко различни причини. По-младите хора могат да задържат до половин литър урина, но с напредване на възрастта това количество обикновено намалява наполовина, тъй като мускулът на пикочния мехур става по-малко еластичен. 

Производство на антидиуретичен хормон

Друг фактор, който причинява настойчиво желание за уриниране през нощта с напредване на възрастта, е свързан с намалена способност за концентриране на урината през нощта. Това от своя страна води до големи количества разредена урина. Общото количество урина за 24-часов период не се променя непременно – но с напредване на възрастта повече урина се отделя през нощта в сравнение с преди това. Количеството вода, отделяна чрез бъбреците, се регулира от антидиуретичен хормон, който им сигнализира да намалят количеството на отделената урина. 

Полиурия

Ноктурия и подмокряне при възрастни могат да се появят също, когато тялото произвежда твърде много урина. Полиурията е прекомерно или необичайно голямо производство или преминаване на урина, независимо през коя част на деня. Здравият възрастен човек произвежда средно 1–2 литра урина за 24 часа, в зависимост от това колко течност пие и яде, и колко влага отделя тялото. При полиурията това количество се увеличава до 2,8 литра или повече. Полиурията може да бъде например симптом за диабет, но има и други възможни причини за това състояние. Винаги трябва да се обръщате към вашия лекар, ако не сте сигурни и се нуждаете от съвет. 

Проблеми с простатата

Простатната жлеза често се уголемява с напредване на възрастта при мъжете. Тъй като тази жлеза заобикаля уретрата, уголемената простата може да окаже натиск върху нея. Това не позволява правилното изпразване на пикочния мехур, което води до по-често уриниране през нощта.

Проблеми с пикочния мехур

Проблеми с пикочния мехур като поривна инконтиненция, при която човек изпитва внезапна необходимост от уриниране, могат да причинят нощна енуреза и ноктурия. Свръхактивният пикочен мехур също може да причини ноктурия.

Сърдечни проблеми

Хората, които имат сърдечно заболяване, страдат от по-малко ефективна циркулация и един от признаците за това може да бъде подуване около долната част на краката. Когато засегнатото лице легне или повдигне краката си, както правим при сън или почивка, течността, събрана около долната част на краката, навлиза в кръвообращението и се отделя от бъбреците. Резултатът е повишена нужда за ходене до тоалетна през нощта.

Диабет

Високите нива на кръвна захар увеличават жаждата. Пиенето на повече течности от обикновено води до повишена нужда от уриниране. Високите нива на кръвна захар карат бъбреците да отделят захар в урината, което увеличава количеството на урината и от своя страна създава необходимост от по-често уриниране. 

Други причини за подмокряне и ноктурия при възрастни

Поведението, свързано с начина на живот, може да повлияе на количеството при уриниране. Например, пиенето на големи количества течност. Кофеинът и алкохолът след вечеря също могат да доведат до необходимост от уриниране през нощта.

Как могат да се лекуват подмокряне и ноктурия?

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да лекувате симптомите на ноктурия сами. Те включват: 
 
Намалете количеството течности, което изпивате преди лягане
Опитайте се да не пиете твърде много, твърде късно вечер, без да намалявате препоръчителния дневен прием на течности, който е 6–8 чаши или 2 литра. Важно е по-скоро кога пиете течности, а не в какво количество. 
 
Ограничете приема на кофеин
Кафе, чай и други напитки, които съдържат кофеин, могат да раздразнят пикочния мехур и да нарушат съня ви. Опитайте се да ограничите приема им. 

Повдигнете подутите глезени

Ако страдате от подути глезени, опитайте се да седите или лежите с вдигнати във въздуха крака за около час през деня. Носенето на компресивни чорапи също може да помогне. 

Преразгледайте лечението си

Някои лекарства могат да доведат до повишено производство на урина и ноктурия. Попитайте вашия лекар дали това не е причината. В никакъв случай не трябва да спирате приема на лекарства, без да се консултирате с вашия лекар. Лекарствата и състоянията, свързани с ноктурия и нощна енуреза, включват:
 
  • Сърдечни и бъбречни нарушения
  • Диабет
  • Диуретици и успокоителни
  • Свръхактивен пикочен мехур 
  • Поривна уринарна инконтиненция

Намалете вероятността от нарушаване на съня

Има ли други фактори, които нарушават съня ви? Температурата в спалнята ви приятна ли е? Да не би да е твърде светло? Опитайте се да спите по-малко през деня, ако го правите. 

Упражнения на Кегел или за тазово дъно

Упражненията на Кегел, известни още като упражнения на тазовото дъно, са един от най-ефективните начини за подобряване и поддържане на функциите на червата и пикочния мехур. Много хора също смятат тренирането на пикочния мехур за полезно.

Какви специализирани лечения се предлагат при ноктурия?

Проблеми с простатата
Ако се притеснявате, че може да имате проблеми с простатата, консултирайте се с вашия лекар, който ще ви направи преглед и ще обсъди вашите възможности за лечение. Те варират от прием на лекарства до хирургическа операция.
 
Поривна инконтиненция
Има различни начини за лечение и управление на поривната инконтиненция. Те зависят от причината за проблема, която не винаги може да бъде идентифицирана. Вариантите за лечение включват трениране на пикочния мехур, трениране на мускулите на тазовото дъно и различни видове лекарства. 

TENA е на ваше разположение

Независимо от причината, сериозността или честотата на проблемите ви с подмокрянето, TENA предлага продукти за инконтиненция, които да ви помогнат да живеете живота си възможно най-нормално. Нашата специално формулирана гама за нощна инконтиненция включва подложки TENA Lady Mini Night с тройна защита и дамски гащи TENA Lady Pants NIGHT за още повече сигурност. Както нашата мъжка гама, така и нашата женска гама продукти предлага гащи, които защитават от умерено до силно изпускане от пикочния мехур. 
Ако се притеснявате за други видове инконтиненция, моля, консултирайте се с медицински специалист