Какво представлява свръхактивният пикочен мехур?

Свръхактивен пикочен мехур (СПМ) описва серия от проблеми, свързани със спешността при уриниране. Трябва да се отбележи, че състоянието не включва инциденти с изпускане или подмокряне. Това просто означава, че засегнатият човек чувства по-често желание да изпразни пикочния си мехур. Състоянието понякога се нарича раздразнен пикочен мехур. 

Какви са симптомите на свръхактивния пикочен мехур?

Свръхактивен, раздразнен или чувствителен пикочен мехур се причинява от свръхактивност на детрузора. Това означава, че пикочният ви мехур се опитва да изхвърли урината, дори когато не е пълен. Най-очевидният симптом е високата дневна честота на уриниране. Медицинските специалисти предполагат, че изпразването на пикочния мехур трябва да се извършва около 4–8 пъти на ден. По-честото уриниране от това може да показва свръхактивен или раздразнен мехур. Състоянието е по-често срещано при възрастни хора и жени от всички възрасти. Други симптоми включват нестигане в банята навреме за уриниране, подмокряне в леглото и чести посещения до тоалетната през нощта – състояние, известно като Ноктурия, което не включва подмокряне.
 
Трябва да се отбележи, че изпускането на урина не е симптом на свръхактивен пикочен мехур. Ако те се появяват, вероятно проблемът е поривна инконтиненция.

Какви са причините за свръхактивен пикочен мехур и поривна уринарна инконтиненция?

Има много потенциални причини за проблема със свръхактивния пикочен мехур. Непроходимост на уретрата може да причини чувство за неотложност, както и инфекция на пикочните пътища, причинена от бактерии в пикочния мехур, дразнещи лигавицата от вътрешната страна на пикочния мехур. Може да звучи очевидно, но може да се окаже, че пиенето на твърде много течности е източникът на проблема. Също така някои напитки като енергийни напитки, кафе или други напитки с високо съдържание на кофеин, биха могли да причинят проблеми. Недостатъчният прием на течности също може да причини чувство за неотложност. Избягването на пиене на течности с цел намаляване на чувството за спешност влошава проблема, тъй като урината става твърде концентрирана, дразни лигавицата на пикочния мехур и води до лошо миришеща урина и симптоми на позиви за уриниране. Дехидратацията също увеличава риска от запек, фактор, за който се знае, че увеличава шансовете за поява на уринарна инконтиненция. Свръхактивен пикочен мехур може да бъде причинен и от камъни в пикочния мехур.

Сериозни състояния, които могат да причинят свръхактивен пикочен мехур и позиви за уринарна инконтиненция

Свръхактивният пикочен мехур и позивите за уринарна инконтиненция могат да бъдат резултат от по-сериозно медицинско състояние. Гинекологичните проблеми като пролапс или тумори на яйчниците могат да причинят дразнене на пикочния мехур, което води до спешност при уриниране. Жените, които са претърпели предишни операции за стресова инконтиненция, също могат да бъдат засегнати. Сред другите рискови групи са хората с диабет. Неконтролираният диабет с висока кръвна захар (хипергликемия) може да причини повишена жажда и производство на урина. Мъжете с проблеми, причинени от увеличена простата, също могат да бъдат засегнати. И накрая, състояния, които засягат нервната система, като спина бифида, множествена склероза и паркинсон, могат да бъдат потенциални причини за свръхактивен пикочен мехур и други симптоми от пикочния мехур.

Какви са начините за лечение?

Лечението на свръхактивен или чувствителен пикочен мехур може да бъде сложно, тъй като често е трудно да се определи точната причина за проблема. Поради това лечението често включва насочване към симптомите, които причиняват най-много страдание. Лекарят ще препоръча като начално лечение така наречените консервативни мерки – упражнения за пикочния мехур, промени в начина на живот, диета и т.н. Ако те се окажат неефективни, следващата стъпка може да бъде приемане на лекарство. Ако симптомите продължат или се обострят, съществуват хирургични процедури. 
 
Ако сте загрижени за здравето на пикочния си мехур или изпитвате повишена спешност при уриниране, препоръчваме ви първо да се свържете с медицински специалист. Той ще може да предложи квалифицирани съвети за най-добрия курс на лечение.

Какво мога да направя, за да овладея симптомите на свръхактивен пикочен мехур?

Освен да потърсите квалифицирана медицинска помощ, има стъпки, които можете да предприемете, за да овладеете симптомите на свръхактивен или чувствителен пикочен мехур. Ако изпускате капки или има изтичане на урина, TENA разполага с пълна гама подложки, гащи, щитове и други продукти за мъже и жени. Дискретни и ефективни, продуктите TENA премахват част от стреса, причинен от състоянието, като ви осигуряват спокойствие и усещане за свежест и сухота, ден и нощ.