Какво представлява инконтиненцията поради препълване?

Изтичането на урина през деня, а понякога дори и през нощта, може да бъде знак за инконтиненция поради препълване. Това се случва, когато пикочният ви мехур не се изпразни напълно и урината започва да пълни отново пикочния мехур много скоро. За да компенсира това, урината започва да изтича. Симптомите на проблеми с изпразването на пикочния мехур, като например инконтиненция поради препълване, могат да включват проблеми със започването на уриниране. Обикновено можете да уринирате, но потокът не е както преди. Може също да почувствате нужда да ходите до тоалетна често, дори през нощта.

Защо се случва това?

Уринарната инконтиненция поради препълване може да бъде причинена от запушване на уретрата (уголемяване на простатата, фекално увреждане и др.), което затруднява преминаването на урината. Тя може да бъде причинена и от неактивен мускул на пикочния мехур, което да създава проблеми с правилното му притискане, за да се изпразни. Неактивен мускул на пикочния мехур може да бъде причинен от увреждане на нервите, включващо нервите, които контролират пикочния мехур (диабет, МС или нараняване) или от странични ефекти на някои лекарства. 

Какво можете да направите?

Ако имате проблеми с правилното изпразване на пикочния мехур, важно е да потърсите професионална помощ, за да избегнете натрупването на урина в пикочния мехур и пикочните пътища, което също може да засегне бъбреците. Можете да посетите лекар или урологична медицинска сестра. Проследете навиците си за тоалетна и дейността на пикочния мехур няколко дни преди прегледа. Това е добър начин да се подготвите за посещението и ще улесните вашия медицински специалист да постави диагноза.
 
За целта вашият лекар ще ви направи физически преглед. Резултатите от този преглед може да ви отведат до други специалисти, като например до уролог (лекар, специализиран в заболявания на пикочните пътища) или невролог, ако това е необходимо. Когато се постави правилна диагноза, вашият лекар ще знае правилното лечение за вас. 

Временни решения

Ако имате проблеми с изпразването на пикочния мехур, има неща, които можете да направите сами, за да улесните изпразването на пикочния мехур. 

Позиция

Винаги се уверявайте, че сте в правилна позиция, която улеснява изпразването на пикочния мехур и че седите удобно в тоалетната с добра опора за краката. Двукратното или трикратно уриниране може да ви помогне при изпразване на пикочния мехур. Това се прави, като първо седнете и уринирате нормално. След като свършите, ставате и сядате отново. Това може да помогне повече урина да премине надолу. 

Използване на катетър

Понякога вашият лекар може да реши, че е необходим катетър, за да се изпразни напълно пикочният мехур. Катетър е много тънка и гъвкава тръба, изработена от пластмаса, която внимателно преминава през уретрата и стига до пикочния мехур, за да помогне за изпразването му. 
Ако поставяте катетъра си сами, общата препоръка е да изпразвате пикочния мехур през равни интервали. Можете да се научите да се самокатетризирате от вашия лекар или медицинска сестра. Това е доста лесен процес, който лесно остава незабелязан по време на работа или в други социални ситуации, тъй като катетрите за еднократна употреба са достатъчно малки, за да се поставят в джоба и лесно се изхвърлят след употреба. 

Какво друго?

Не забравяйте редовно да изпразвате червата, за да избегнете запек. Понякога обструкцията може да се лекува с медикаменти, ако не, операцията също е вариант. Използването на подложки за инконтиненция или други решения за бельо за улавяне на изпускане на урина и защита на дрехите ви е друго нещо, което лесно можете да направите сами.