Има ли правилен начин за пътуване при инконтиненция?

Обичате да пътувате, но усещате, че инконтиненцията ви спира да го правите толкова често, колкото ви се иска? Прочетете някои съвети как да направите следващото си пътуване по-приятно.

Облечете се удобно, за да имате успех

Изборът на подходящо облекло за пътуване може да е от голяма помощ. Удобните дрехи намаляват натиска при седене. Ако планирате пътуването си с дрехи и продукти за инконтиненция, които са лесни за смяна, това ще ви улесни при смяна в тесни тоалетни на самолети или тоалетни кабини на летището. 

Недейте просто да оцелявате, благоденствайте!

Подготвянето и носенето с вас на пакет с най-важното ще ви помогне да благоденствате по време на пътуване. Вие познавате най-добре нуждите си, но това може да включва удобен комплект за пътуване, съдържащ: 
  • Резервно бельо 
  • Продукти за инконтиненция 
  • Мокри кърпи 
  • Дезинфектант за ръце 
  • Цветни найлонови торбички (за дискретно изхвърляне на употребявани изделия, ако няма кошче за боклук) 
 
Също така е добра идея да вземете допълнително няколко продукта за инконтиненция повече, отколкото смятате, че наистина ще ви трябват. Това ще ви позволи уверено да управлявате всички предизвикателни моменти, които могат да възникнат. 
 
И ако се окажете на дълъг полет, може да си благодарите, че сте опаковали по-абсорбиращата версия на продукта.  

Направете си проучването

Едно е да знаете къде отивате. Друго е да знаете къде точно се намират тоалетните, след като пристигнете. Например, обикновена карта на летището би могла да е от огромна полза, а повечето са достъпни онлайн. Същото важи и за туристическите атракции (тричасовите опашки се издържат много по-лесно, когато знаете къде са тоалетните). Ще пътувате на дълго разстояние с кола? Google Maps може да ви покаже къде да намерите всяко място за почивка по пътя. Можете да намерите дори приложения за тоалетни, които ви помагат да намерите тоалетни в различни градове.  

Пийте достатъчно течности, за да се чувствате добре

Прекаленото обмисляне на приема на течности никога не е забавно, особено ако заминавате за Коледа или за друг празник, който предполага консумиране на много храна и напитки. Но избягването на течности, които могат да раздразнят пикочния мехур – като кафе, алкохол и енергийни напитки – може да бъде от голяма полза. Това не трябва да означава напълно да забравите за любимите си напитки, просто ги консумирайте умерено, за да сте спокойни.  

Планиране на времето и периодите на седене

Избягвайте да пиете твърде много течности, преди да пътувате. А ако ще пътувате със самолет или влак, винаги, винаги, резервирайте място до пътеката. Ако е възможно, изберете седалка, която е на удобно разстояние до тоалетните.  

Подготовка и съвет

Когато става въпрос за справяне с изпускане от пикочния мехур и пътуване, вашият медицински специалист може да ви даде съвети и консултация въз основа на вашите нужди. Някои лекарства (като например диуретиците) могат да засилят ефекта на инконтиненция. От друга страна, има лекарства, отпускани по лекарско предписание, които могат да облекчат някои от симптомите на свръхактивния пикочен мехур. За някои от тях може да отнеме известно време преди да подействат, така че не забравяйте да поговорите своевременно с вашия лекар. 

Бъдете активни

Ако вече пътувате, най-доброто, което можете да направите, е да опитате и да продължите да бъдете активни. Можете да опитате с упражненията на Кегел, можете да станете и да разтъпчете краката си или да отидете на разходка, ако е възможно. Носенето на компресивни чорапи за полета също може да бъде добра идея. Движете се, нека кръвта ви циркулира и вероятно ще ви е по-удобно.