Какво трябва да знаете за задържането на урина

При задържането на урина пикочният мехур не може да се изпразни напълно или изобщо да се изпразни. След уриниране здравият пикочен мехур се изпразва напълно (обем по-малък от 50 ml е нормален). Мускулите на пикочния мехур осигуряват това чрез свиване, докато мускулите около уретрата се отварят, за да изпразнят пикочния мехур. Ако обаче пикочният мехур не е в състояние да направи това поради слаба мускулатура или запушване, което инхибира потока на урина, ще остане някаква остатъчна урина. Това може да предизвика различни симптоми като често уриниране, слаб поток на урина и усещане за невъзможност за изпразване на пикочния мехур.

Какво представлява остатъчната урина в пикочния мехур?

Ако естественият процес на изпразване е възпрепятстван, урината ще остане в пикочния мехур. Остатъчната урина улеснява бактериите и микробите да се развиват и да се размножават там. Това увеличава риска от инфекции на пикочните пътища.

Какви са симптомите на задържане на урина с остатъчна урина?

При тежки случаи уринирането е невъзможно, това се нарича остро задържане на урина – това състояние трябва да се лекува спешно. Симптомите включват внезапна невъзможност за уриниране (въпреки че пикочният мехур е пълен) и силен дискомфорт или болка. Ако не можете да получите своевременно лечение, съществува риск остатъчната урина да се върне обратно от пикочния мехур към бъбреците и да причини увреждане. Острото задържане на урина също може да бъде животозастрашаващо. Острото задържане на урина изисква незабавна медицинска помощ и обикновено е необходима катетеризация на уретрата, за да се изпразни пикочният мехур. Така че, ако забележите някой от споменатите по-горе симптоми, незабавно се консултирайте с вашия лекар.  
 
Хроничното задържане на урина, обаче, обикновено не е болезнено.
 
Състоянието се развива и влошава с времето, като пикочният мехур постепенно става по-неефективен за напълно изпразване при уриниране. Колкото повече остатъчна урина остава в пикочния мехур, толкова повече той се разширява. Това може да причини дискомфорт и други симптоми. Когато мехурът се запълни над капацитета си, той се раздува и затварящият механизъм не може да устои на налягането, което причинява изтичане. Капенето на урина или честите позиви за уриниране могат да бъдат симптоми на инконтиненцията поради препълване.
 
Симптомите на хронично задържане на урина с остатъчна урина варират при отделните индивиди, но могат да включват:
 • Често уриниране, повече от 8 пъти на ден
 • Поривна инконтиненция – внезапна и спешна необходимост от уриниране и не винаги стигане до тоалетната навреме
 • Внезапна и спешна нужда от уриниране, усещане, че пикочният ви мехур е пълен, след което излиза много малко
 • Усещане за необходимостта да отидете до тоалетната, след като току-що сте ходили
 • Събуждане повече от два пъти през нощта, за да използвате тоалетната
 • Трудност при започване на уриниране
 • Слаба или прекъсната струя
 • Капчици урина
 • Усещане за дискомфорт или повишено напрежение в долната част на корема
 • Съзнателно напрягане или натиск, за да се изпразни пикочният мехур напълно
И двете форми на задържане на урина изискват медицинска помощ. В случай на остро състояние, трябва да се потърси незабавно лечение. 

Какви са причините за задържане на урина

Задържането на урина може да бъде резултат от:
 • запушване на уретрата (причинено например от пролапс или увеличена простата). 
 • отслабени мускули на пикочния мехур (причинени например от нараняване на нерв или болест, или като страничен ефект от лекарства).

Различни причини при мъжете и жените – включително възрастните хора

Задържането на урина е най-често срещано сред мъжете. Това се дължи на факта, че увеличената простата може да причини препятствие, което ограничава потока на урината и по този начин предотвратява пълното изпразване на пикочния мехур. При жените отслабената, опъната или повредена поддържаща тъкан може да доведе до пролапс на пикочния мехур (цистоцеле) и изместване. Тежкият пролапс на пикочния мехур може да причини запушване на пикочните пътища. По време на раждането съществува временен риск от задържане на урина. Ето защо акушерката ще следи за редовното изпразване на пикочния мехур, за да избегне проблеми. 
 
Много стари хора страдат от слаби мускули на пикочния мехур. Това затруднява уринирането и те не са в състояние правилно да изпразнят пикочния си мехур. Нива на остатъчна урина под 100 ml обикновено са приемливи при хора над 65 години – при по-млад човек тези нива са ненормални. 
 
Трудностите при изпразването на пикочния мехур могат да бъдат причинени и от камъни в пикочния мехур или камъни в бъбреците, които се забиват в уретрата или пикочния мехур, което запушва потока на урината. Движението на тези камъни обикновено води до болка в долната част на корема и бъбреците и следователно може да бъде бързо диагностицирано. Запушването може да бъде свързана и със стесняване на уретрата (стриктура на уретрата), което може да бъде вродено или причинено от честата употреба на катетър.

Неврогенни заболявания на пикочния мехур

Ако нервите, които координират пикочния мехур, са засегнати от нараняване или заболяване, това може да повлияе на контрола на пикочния мехур и да доведе до задържане на урина. Диабет, множествена склероза или нараняване на гръбначния мозък са сред заболяванията, които могат да причинят затруднения с изпразването на пикочния мехур и по този начин риск от остатъчна урина

Медикаменти и хирургически операции

Някои лекарства, използвани за лечение на заболяване, могат да имат странични ефекти, които могат да повлияят на пикочния мехур и понякога да причинят задържане на урина. Задържането на урина може да възникне и във връзка с операция. Болничният персонал трябва да провери дали пикочният мехур се изпразва след операцията. Това е нужно, защото аналгетиците могат да имат въздействие върху пикочния мехур, което причинява затруднения при изпразването. Този вид следоперативно задържане на урина става особено проблематично, когато инфузия е причинила навлизането на много течност в тялото и не се усеща нужда за уриниране поради вцепеняващия ефект на лекарствата.

Диагностика и лечение на задържане на урина

Остатъчната урина се диагностицира или чрез катетеризация, или чрез използване например на сканиране на пикочния мехур или ултрасонография на пикочния мехур, за да се покаже повишен остатъчен обем на урината след изпразване. След това може да се наложи допълнителна намеса за отстраняване на запушването.  В зависимост от конкретната причина, вашият лекар ще намери най-подходящите възможности за лечение. Например, ако мъжете страдат от уголемена простата, операцията за намаляване на простатата е най-добрият вариант – могат да се предписват и лекарства. Уринарните камъни и подобни препятствия трябва да бъдат отстранени, докато пролапсите могат да бъдат коригирани с операция. Често се препоръчват упражнения за мускулите на тазовото дъно, за да се предотврати слабото тазово дъно и по този начин пролапса. Понякога техниката на прекъсната катетеризация може да бъде алтернатива – използване на катетър за еднократна употреба за изкуствено изцеждане на пикочния мехур на редовни интервали

TENA може да ви осигури необходимата подкрепа

Задържането на урина и остатъчната урина в пикочния мехур могат да се лекуват по няколко начина. Въпреки това, напълно излекуване или премахване на причината и симптомите не винаги е възможно. Вашият лекар може да ви помогне и заедно можете да намерите правилното решение за всички ваши нужди. Продуктите TENA предоставят на хората, живеещи с изпускане на урина, необходимата подкрепа. Така че дори и при съществуване на инконтиненция, хората могат да продължат да се радват на същото качество на живот.

Редактирано от Йозефин Грандин, регионална медицинска сестра, уротерапевт, 2020-02-26

<< Обратно към статиите