Кръв в урината: Трябва ли да се тревожите?

Появата на кръв в урината ви може да е тревожна, но има редица възможни, безобидни причини. Все пак, за да изключите наличие на сериозно заболяване, винаги трябва лекарят ви да определи причината за кървенето.

Кръв ли е – или нещо друго?

Червеният цвят на урината не винаги е от кръв. Например някои храни могат да повлияят на цвета на урината. Ако наскоро сте консумирали много червено цвекло, това може да е причината урината ви да червенее. Ако наистина има кръв в урината, медицинският термин за това явление е хематурия. Когато урината има червени, червеникави, розови или кафеникави тонове, се говори за силна хематурия. Но дори ако урината е с червен цвят, това не означава непременно, че съдържа голямо количество кръв – за оцветяването на урината е необходима съвсем малко кръв. В някои случаи обаче може да има кръв в урината, без тя да се вижда с просто око. Когато концентрацията на червените кръвни клетки в урината е толкова ниска, че може да бъде установена само чрез изследване в лаборатория, тя се нарича микрохематурия.

Как лекарите изследват за кръв в урината

Ако урината ви е червена и оцветяването със сигурност не се дължи на определени храни, менструация или лекарства, винаги се консултирайте с лекар. Лекарят ще анализира проба от урина, за да провери дали в урината има червени кръвни клетки. Анализът може също така да покаже дали стойностите на възпалението са увеличени или нивата на протеин в урината са повишени. Всички тези аспекти могат да определят посоката към по-нататъшна диагноза. Често не е възможно да се постави ясна диагноза само чрез изследване на урината. В този случай лекарят ще назначи допълнителни прегледи, като медицински ултразвук на бъбреците или пикочния мехур.

Примери за причини за появата на кръв в урината

Кръвта в урината може да бъде един от многото симптоми на най-различни заболявания. Повечето от тези заболявания са доста често срещани и нямат злокачествен ход. Това означава, че те могат да бъдат лекувани или излекувани. Възможните основни заболявания и причини включват:
 
 • Инфекция на пикочните пътища. 
  Ако бактериите навлязат в пикочните пътища, причината за кървавата урина може да бъде инфекция на долните пикочни пътища. Понякога инфекцията може да се разпространи по-нагоре през уретъра(рите) до бъбрека(ците). Други симптоми, например, могат да бъдат болка и парене при уриниране, тъпа болка в бъбрека, силно миришеща урина, треска или умора. Симптомите ще се обострят, ако бактериите се разпространят нагоре до горните пикочни пътища. Прочетете повече за инфекцията на пикочните пътища тук. 
 • Камъни в пикочния мехур или в бъбреците.
  Механичното дразнене от чужди тела в системата на пикочните пътища може да причини кръв в урината. Например, някои компоненти на урината – които обикновено кристализират и често се отделят – понякога могат да образуват кристали, които с течение на времето се превръщат в малки камъни в пикочния мехур или бъбреците. Ако станат твърде големи, те се залепват по уретъра или пикочния мехур, и често могат да причинят червеникав оттенък на урината и силна болка.
 • Тумори
  на пикочния мехур, уретрата или бъбреците (както доброкачествени, така и злокачествени) също могат да причинят кръв в урината. Те понякога водят до засилено уриниране или спазматична болка в пикочния мехур.
 • Dивертикулоза/дивертикулит.
  Когато част от стената на пикочния мехур или стената на уретрата е слаба по някаква причина и се образува нежелан джоб, който може да се инфектира. Един от симптомите може да бъде кървене при уриниране.  
 • Нараняване на бъбреците.
  Травми на бъбреците или пикочните пътища (поради падания, удари или други наранявания) могат да причинят видима кръв в урината.
 • Екстремно физическо натоварване,
  например маратон, също може да причини поява на кръв в урината.
 • Странични ефекти от лекарства
  или лъчева терапия също понякога са причина за появата на кръв в урината както при мъжете, така и при жените.

Различни причини за кръв и предполагаема кръв в урината: мъже спрямо жени

Кръвта в урината на жените по време на менструация не е нищо необичайно. При мъжете кръвта в урината може да бъде причинена от инфекция на простатата или доброкачествено уголемяване на простатата. При рак на простатата обаче кръвта в урината поне не е един от първите или основните симптоми. Ранните стадии на рака на простатата обикновено не показват симптоми или признаци.

Червени кръвни клетки в урината – какво е лечението?

Ако в урината ви се открие кръв, потенциалното лечение зависи от причината за кървенето. Например, ако кървенето е причинено от инфекция на пикочните пътища, обикновено се лекува с антибиотици. Ако обаче кървенето е причинено от чужди тела или камъни в бъбреците или пикочния мехур, чуждите тела или камъни често се налага да бъдат отстранени хирургично – това се отнася и за туморите. Камъните също могат да бъдат отстранени с помощта на ултразвук, който ги разгражда на малки парчета и след това ги извежда от пикочния мехур.

Кръв в урината и инконтиненция

Както вече споменахме, кръвта в урината на мъжете може да се обясни с проблеми с увеличена простата. При доброкачествено уголемяване на простатата или при възпаление на простатата, кървавата урина не е най-често срещаният симптом – други типични симптоми включват постоянни пориви за уриниране или толкова силен порив, че не можете да стигнете до тоалетната навреме. 
 
Тези симптоми не са рядкост. Ако изпускате урина, свържете се със специалист, който може да ви помогне да откриете причината и да препоръча правилното лечение. За допълнителна подкрепа има и дискретни и лесни за употреба продукти за инконтиненция, които предотвратяват изтичането по дрехи и премахват нежеланите миризми.

Изпитвате слабост на пикочния мехур поради заболяване? TENA осигурява дискретна защита

Абсорбиращите продукти на TENA са създадени да предотвратяват точно този вид социална изолация. В зависимост от нивото на инконтиненция има различни видове продукти, създадени да се ползват при различни житейски ситуации. Информация за всички налични продукти на TENA можете да намерите тук. 
 
Само няколко капчици урина ли изпускате неволно? За по-малко или за по-голямо количество урина става въпрос? При слаба инконтиненция например са подходящи ежедневни превръзки и подложки TENA Lady Discreet Mini. Тяхната асиметрична форма осигурява плътно прилягане и гарантира дискретност и комфорт. Абсорбиращото ядро ​​безопасно абсорбира урината и предпазва от влага или миризми.
 
Продуктите TENA за мъже действат на подобен принцип, но тяхната форма и цвят са проектирани специално за мъже. Те се предлагат в четири различни дебелини. Ако има нужда от допълнителна сигурност в продължение на много часове, гащите при инконтиненция за мъже могат да бъдат подходящ избор. Това, което на пръв поглед прилича на обикновено бельо, с дискретния си мъжки стил и дизайн, осигурява оптимална сигурност срещу изпускане, за да поддържа активния начин на живот.

Редактирано от Йозефин Грандин, регионална медицинска сестра, уротерапевт, 2020-02-26

<< Обратно към статиите

TENA-Hompeage-article-illustration-woman-cut-through-500x500px-1.jpg
TENA-Hompeage-article-illustration-man-cut-through-500x500px.jpg